Norsk film: Tunnelen

En liten stemningsrapport fra en sjelden ferd på kino. Med min datter (16). Vi ble vel enige om terningkast 4, selv om vi aldri kaster terninger.

Lysene dempes. Spenningen stiger. Kino er herlig. Alt er som det skal være. Det knitrer i poser, det gomles høylytt. Det vil si mange mennesker tygger med gommene. De tygger makelig på det de har puttet inn i åpningen. Langsomt avventende. Reklame. Tunneler i Norge er farlige. Derfor er filmen laget. Det er bra. Fint å vite sånt. Å kjøre i tunnel blir aldri det samme. Helten entrer. Stor, fåmælt, trygg. Skjegg. Det er vinter. Juletider. Mange skal hjem til jul. Datteren hans vil vekk fra ham til jul. Konflikt. Han er glad i henne. Ja. Hun i ham. Det er bare så vanskelig nå. Mor er død. Pappa vil. Ny dame. Søt. Datteren reiser inn i tunnelen. Selvsagt gjør hun det. Utenlandsk trailersjåfør. Fra Polen? Litauen? Usikker. Litt skummel. Kommer seg etter hvert. Litt enkel?? Forstyrrer norsk sjåfør. Plager ham med tullball. Sjangler. Tankbilen kjører i veggen. Hvor langt inne??? Hvor langt inne??? Øst, vest??? Brenner det??? Ja, NÅ brenner det!!! Hvem skal redde? Rampegutt entrer. Snill pappa, uvøren sønn. Helt kalles inn. Naturen kødder. Stopper brukbar hjelp. De få utvalgte må trø til. Hvem holdt veien åpen??? Rampegutt? Hvem ødela viftene??? Rampegutt? Hvem redder jentene??? Helten? Hvem redder datteren til helten??? Helten? Med hjelpere. Hvorfor blir noen så sinte i kriser??? Irrasjonell dame. Dør selvsagt. Hvorfor kjører bilene så tett på traileren??? Norske selvsagt. Har sjåføren overholdt hvileplikten??? Sies lite om det. Hvem dør??? Rampegutt? Snill, men klønete. Hvem overlever??? Helten? Datteren? Barn? En mor. Minihelten. Utenlandsk opprinnelse. Integrert (i såkalt parentes bemerket: han svømmer som en hund, det er det eneste). Lager ikke problemer. Oppfører seg bedre enn nordmenn!! Særlig en Tesla-kjører. Drittsekk!!! Skulle dødd, men blir snillere. En homo er med? Snill. Kvinnelig vaktmannskap? Smart. God i sjakk. Tøff som en mann. Snill ektemann dør. Tragisk. Hvor mange dør? Uklart. Rettferdig. Helten dør nesten. Skinndød. Nesten drept av rampegutt sine handlinger. Godt HAN døde. Trist for pappaen da. God film. Gode dialoger. Lett å forstå. Tror jeg. Snill dame i redningssentralen. I rullestol. Mye følelser. Følelser oppå følelser. Glade??? Triste??? Begge deler. Noen reddet. Mange døde. De fleste ukjente. Mann i Tesla overlevde etter frekk manøver. Bare opptatt av business!! Uvøren og nesten slem mot sønnen. Huff!!! Tesla-folk altså!! Lærte han noe? Håper det. Hvem sa stereotypt? Ikke jeg. Nei. Så bra. Alt vel. Lyset på. Vel hjem. Vi er underholdt.

Ingen savner Wam & Vennerød.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *