Dagens ord: Dommedagsprofet

To: Leaders and citizens of the world Re: Closer than ever: It is 100 seconds to midnight Date: January 23, 2020

«The Last Judgement» is perhaps Michelangelo’s most complex work of art. It lies on the altar wall of the Sistine Chapel and took Michelangelo over four years to complete.

The well-known ceiling of the Sistine Chapel was painted by Michelangelo in his younger years, between 1508 and 1512.

«The last judgement» was done at a much later date: work started in 1536 and finished in 1541.

On May 18, 1536, Michelangelo Buonarroti began purchasing the paint he needed for his evocation of «The Last Judgment.»

Kilde: Thelastjudgement.org

Klokken tikker hos: «the Bulletin of the Atomic Scientists.» Den er egentlig verre enn den klokken som tikket på fjellet en liten stund. Det var en spekulativ reklame for vindkraft. Hva som er sant? Tja, betydningen av ordet er i hvertfall:

dommedagsprofet substantiv BØYNING en

predikant eller taler som forkynner at dommedag er nær

SITATER

de er blitt avfeid som … en modernisert versjon av begrepet dommedagsprofeter (VG 29.12.1955/3)

det tragiske forløpet muntres rett som det er opp med skildringer av dommedagsprofeten som til sin fortvilelse ser klokken passere det annonserte tidspunkt uten at den lovede dommedag inntrer (Aftenposten 17.07.1984/6)

det fantes marked for karismatiske dommedagsprofeter rundt om i grendelagene (Thor Gotaas: På loffen 163 2001)

fjellet har blitt legendarisk blant mange dommedagsprofeter, og flere tror at fjellet har dører som fører til andre verdener, eller at romvesener vil hente mennesker her på dommedag (Dagbladet 21.12.2012)

person som forkynner et pessimistisk budskap | jf. ulykkesprofet

SITATER

de dystreste dommedagsprofeter har sagt at det vil ta ti år innen trafikken i New York vil komme opp i 850 000 biler og da vil Manhattan synke (VG 25.01.1966/5)

dommedagsprofetene som spratt frem som paddehatter rundt 1970, fikk ikke rett med sine dystre prognoser (Aftenposten Aften 18.02.1986/4)

kanskje han innså at rollen som dommedagsprofet bare hadde vært et forsøk på å gjøre seg interessant, og … at «katastrofene» ikke var annet enn ledd i en naturlig utvikling (Finn Carling: Frokost i det skjønne 39 1994)

han hadde ikke spådd eller truet som en dommedagsprofet. Per Ole hadde kaldt og kynisk brukt økonomien som fag til å predikere hva som var nødt til å skje (Kjell Ola Dahl: Lindeman & Sachs 464 2006)

Kilde: Det Norske Akademis ordbok
Hva skjer?

Jaja, JEG er ingen dommedagsprofet. Det er nok å ta av. Jeg synes bare at det er spesielle tider, og jeg vil anta at mange kommer frem som har sterke meninger rundt jordens – og spesielt menneskenes – undergang. Nok en gang. Det er viktig å vurdere alt med et kritisk blikk.

Denne klokken som tikker, og tikker. Den kan endres. Det er VI som bestemmer. VI. Menneskene. KAN SLUTTE MED GALSKAP. Om vi vil.

Selv Corona kan temmes.

Noen ord om dommedag fra Store Norske Leksikon (SNL):

Dommedag, forestillingen om verdens undergang og at Gud skal holde dom over gode og onde. Forestillinger om dommedag finner vi først i iransk religion (zoroastrismen) og senere i jødedommen, kristendommen og islam. I disse religionene er dommedag en kombinasjon av verdens undergang og dommens dag. Ideen om undergangen og dommen hver for seg finnes utbredt nesten i hele verden. Også i hinduismen og buddhismen finnes troen på at menneskene skal stå til ansvar for sitt liv, lønnes for sine gode og straffes for sine onde gjerninger.

Ideen om en kosmisk katastrofe, som betyr denne verdens undergang, men også gjerne en ny verdens fødsel, er en forestilling som gjenfinnes i mange utforminger. I norrøn mytologi er det karakteristisk nok fimbulvinteren som innleder verdens undergang, Ragnarok. Katastrofen har som regel ikke noe tydelig etisk aspekt, selv om den nye verden gjerne er tenkt lykkeligere og bedre enn den gamle.

Kilde: SNL/dommedag

Jeg har ovenfor linket til Doomsday Clock, bakgrunnen for den er følgende:

It is 100 seconds to midnight

Editor’s note: Founded in 1945 by University of Chicago scientists who had helped develop the first atomic weapons in the Manhattan Project, the Bulletin of the Atomic Scientists created the Doomsday Clock two years later, using the imagery of apocalypse (midnight) and the contemporary idiom of nuclear explosion (countdown to zero) to convey threats to humanity and the planet. The decision to move (or to leave in place) the minute hand of the Doomsday Clock is made every year by the Bulletin’s Science and Security Board in consultation with its Board of Sponsors, which includes 13 Nobel laureates. The Clock has become a universally recognized indicator of the world’s vulnerability to catastrophe from nuclear weapons, climate change, and disruptive technologies in other domains.

Kilde: Bulletin of the Atomic Scientists

Dersom noen vil lese mer inngående om en «Dommedagssekt», så er boken om den japanske sekten «Aum Shinrikyo» interessant. SNL sier om sekten:

Aum Shinrikyo, japansk dommedagssekt, startet av den karismatiske og totalitære guruen Shoko Asahara i 1987. Læren er en blanding av tibetansk buddhisme, hinduisme og Nostradamus’ skrifter. Sekten ble verdenskjent etter å ha stått bak terrorangrepet med nervegassen sarin på undergrunnsbanen i Tokyo 20. mars 1995, der 12 mennesker ble drept og rundt 5000 ble skadet. Målet var å fremskynde slutten på denne tidsregningen.

Kilde: SNL/aum_shinrikyo

Boken kan leses på Nasjonalbiblioteket:

Lenke: Dommedagssekten : den utrolige historien om den japanske Aum-sekten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *